Yngstemann i trenerteamet

Postet av Sandved Idrettslag den 22. Feb 2019

Da var det tid for en presentasjon av sistemann, og yngstemann, i trenerteamet, Utdannet fra Norges idrettshøyskole, har nå Stangelandgutten Njål tatt fatt på trener- (og spiller) karrieren i Sandved, og skal forhåpetligvis bidra i mange år fremover. Vi feirer seieren mot Ganddal i går, men en liten "hei, hva tenker du nå" runde.

Navn: Njål Varhaug Sandnes

Alder: 27

Yrke: Lærer på Gand VGS

Tidligere klubber som spiller: Sandnes Ulf, Hana IL, Tasta IL, Norges Idrettshøyskole IL 

Tidligere klubber som trener: Korsvoll IL akademilag, Korsvoll IL G14


Hva føler du nå?

Først og fremst veldig spent, men også utrolig optimistisk bare to uker ut i februar. Kjekt å se så mange gode spillere, og oppleve et så godt miljø på feltet og i garderoben. 


Hvilket forhold har du til Sandved IL fra før?

Som Ulf-gutt fra Stangeland har alltid Sandved vært den store konkurrenten, spesielt i barnefotballen. På ungdomsskolen fikk jeg mange gode venner blant de man lenge hadde sett på som rivaler. Gressbanene på Sandved var ofte samlingspunkt for fotball i helgene, jeg har mange gode minner derfra. 


Hvor bør ambisjonsnivået for A-laget til Sandved legges, på kort og lang sikt?

Ut i fra det jeg har sett på treningene så langt i år bør ambisjonene være om å kjempe helt i toppen av vår divisjon, aller helst om den øverste plasseringen. Ambisjonene på lang sikt bør være å bygge opp en stabilitet rundt A-laget som gjør at yngre spillere på jr og ungdomsslagene vet at de har et godt alternativ når de blir seniorspillere. Et langsiktig mål bør også være å at Sandved skal være et stabilt og godt 4. divisjonslag. 


Hvilke ambisjoner har du som trenere?

Jeg har personlig ingen spesielle mål innen trenergjerningen, men jeg utrolig glad idretten vi driver med så når Tallak spurte om dette var noe jeg kunne tenke meg å være med på nølte jeg ikke med å si ja. I forhold til det som starter på Sandved nå har jeg ambisjoner om å kunne bruke erfaringene jeg har fra tiden min som spiller, og kunnskap fra studiene mine innen idrett til noe positivt for klubben. Jeg har ambisjoner om å være med på å skape en givende treningshverdag der vi skal ha det gøy, men samtidig legge til rette for at alle skal kunne utvikle seg som fotballspillere. 


Hvordan ønsker du at Sandved skal spille?

Jeg håper vi klarer å spille offensiv og kjekk fotball med masse bevegelse. Håper spesielt at vi klarer å spille med felles forståelse for hva vi ønsker å gjøre og at spillerne hjelper hverandre og spiller hverandre gode, da blir det et kjekt år med fotball.


Hva kan Sandved gjøre for de unge spillerne med aller størst ambisjoner? Hvor lenge bør en slik spiller bli i klubben?

Jeg tror at Sandved kan gjøre mye for unge spillere med store ambisjoner. Slik det ser ut nå virker det som om at de unge har gode tilbud på ungdomssiden. Når de etterhvert nærmer seg jr. aldrer er det klart at det kan bli aktuelt å være med i en A-lagstropp. Det er jo i denne alderen  de vanskeligste valgene må tas dersom man har ambisjoner, personlig tror jeg man kan ha like god utvikling med å trene og spille kamper med et A-lag i 4. divisjon som på et godt jr. lag og kanskje få noen innhopp på et 2. lag. Jeg syns Andreas oppsummerer problematikken rundt 2.-lagsfotball veldig godt. 


Når det gjelder hvor lenge en slik spiller bør bli i klubben er jeg også veldig enig med Andreas i at det kommer an på mange faktorer. Min mening er at dersom en spiller utvikler seg og stadig tar steg videre der den er, ser jeg ikke helt poenget i å flytte på seg, man vet jo ikke helt hvordan ting vil bli i den nye klubben man går til. Dersom man etterhvert føler at man har tatt de stegene man kan ta, er det kanskje på tide å se seg rundt etter nye og større utfordringer.


Hvordan skal A-laget bidra til å understreke at Sandved er en "kvalitetsklubb"?

A-laget må gå foran som gode forbilder med å vise gode holdninger og handlinger både på og utenfor banen. Sportslig vil forhåpentligvis et A-lag på et høyere nivå skape ringvirkninger "nedover" i klubben i form av engasjement og positivisme rundt klubben generelt og det sportslige spesielt. 


Hvordan synliggjøre at A-laget er klubbens flaggskip for de yngre spillerne i Sandved?

Jeg tror at A-laget kan bli mer synlige ved å vise oss på fotballskoler og andre arrangementer og å vise interesse for de yngre lagene. Uavhengig av hvilken divisjon A-laget er i, tror jeg at det er stas for de yngre å at vi viser interesse for dem og det de holder på med. Vi som trenere har nok et ekstra ansvar her, vi har allerede snakket om at vi burde ta en tur innom treningene til de eldste ungdomslagene. Dersom det blir godt mottatt er det kanskje noe vi kan vurdere for de yngre lagene også.


Hvordan gjøre det enklere for klubbens egne spillere å ta steget fra junior til senior?

Dette havner litt under det jeg nevnte i sted. Jeg tror at kommunikasjon og tettere samarbeid mellom seniorlager og juniorlaget er avgjørende for at det skal bli lettere for juniorene. Et tettere samarbeid kan blant annet dreie seg om at vi prøver å spille noen av de samme systemene på jr. og sr. og at vi har fokus på og øver på de samme momentene. Hospitering for dem som snart er gode nok, og et tilbud om å trene med A-laget for dem som er gode nok er også tiltak.  


Hvordan skal klubben lykkes med å få tilbake spillere som prøver seg i SU, men som ikke kommer gjennom nåløyet der?

Dette har jeg også vært inne på tidligere, dersom vi klarer å skape et stabilt 4. divisjonslag der vi klarer å ha fokus på både å ha det gøy og å utvikle oss som fotballspillere tror jeg vi kan være attraktive for mange. Jeg mener det er mulig å få til begge deler, og da vil vi være aktuelle for både de som ønsker å fortsette med fotball som en hobby og de som ønsker å satse videre. 


0 Kommentar

Spillende trener - Andreas Westlye

Postet av Sandved Idrettslag den 11. Feb 2019

Med ujevne mellomrom, så oppfostrer Sandved IL elitespillere, både på jentesiden og guttesiden. Rune Stakkeland, Bjørn Berland og Lene Espedal er noen av de som har spilt på høyest nivå de siste 20 årene.

Andreas Westlye er siste toppseriespiller fra Sandved som har valgt å trappe ned, og endelig klar til å spille a-lagskamper for barndomsklubben sin. Han kommer nå fra Vidar, hvor han var kaptein, og spilte i Eliteserien med Sandnes Ulf. I følge Bjørnar Holmvik, holder han fortsatt Eliteserienivå.

I tillegg til å spille, er han med i trenerteamet, sammen med Tallak og Njål.


La oss nå ta en liten prat med Andreas, og høre hans tanker om Sandved IL.Navn: Andreas Haukland Westlye

Alder: 32

Yrke: Advokat

Tidligere klubber som spiller: Sandved, Sandnes Ulf, Vidar FK

Tidligere klubber som trener: Bylag for hjemløse


Hva føler du nå? 

Klar for å fokusere på arbeidsoppgavene, ta en kamp om gangen, ballen er rund, stafett er stafett

Hvilket forhold har dere til Sandved IL fra før?

Født og oppvokst på Sandved, brukt mye tid på grus og gressbane, ble ofte jaget bort fra gressbanen som guttunge når den ikke skulle brukes. 


Hvor bør ambisjonsnivået for A-laget til Sandved legges, på kort og lang sikt? 

Målsettingen bør være å skape en god treningskultur og et godt miljø, så vil resultatene komme. Etter min oppfatning bør flere spillere på Sandnes Ulf komme fra de lokale klubbene i området, og da kan selvsagt Sandved være en av disse klubbene. Rent sportslig bør klubben være i 4. divisjon etter min oppfatning. 


Hvilke ambisjoner har dere som trenere?

Jeg har i utgangspunktet ingen egne ambisjoner som trener, annet  å utgjøre en positiv forskjell for barndomsklubben. Tanken var vel heller ikke at jeg skulle være med i trenerteamet, men så ble det slik likevel. Jeg har i flere år snakket med Tallak om at vi på et tidspunkt ønsket å bidra for barndomsklubben, så da er det ekstra kjekt at vi fikk det til. I tillegg kjekt å ha med Njål i teamet. 


Hvordan ønsker dere at Sandved skal spille?

Vi ønsker at Sandved skal spille en offensiv fotball, kall det gjerne positiv fotball. Vi ønsker å fremheve/fokusere på spilleglede, engasjement og entusiasme. 


Hva kan Sandved gjøre for de unge spillerne med aller størst ambisjoner? Hvor lenge bør en slik spiller bli i klubben?

Etter min oppfatning kan Sandved være et godt alternativ for unge spillere med ambisjoner, men det kommer selvsagt an på tilbudet til den enkelte spiller. 

Spørsmålet om hvor lenge en spiller bør bli i en klubb er det et veldig interessant og kompleks spørsmål, og det finnes ikke et fasitsvar. Men generelt sett er jeg av den oppfatning at for mange unge spillere forlater bydelsklubbene for tidlig. For mange er det for fristende å spille i det som gjerne er regionens fotballflaggskip, når de gjerne har et vel så godt alternativ i klubben sin, om ikke bedre. 

For eksempel vil det etter min mening være mye bedre å spille A-lagsfotball i fjerde divisjon for Sandved enn å spille juniorfotball i Viking eller Sandnes Ulf. Det vil også ofte være bedre å spille A-lagsfotball i sin egen klubb, fremfor å spille på et rekrutteringslag/toerlag i samme divisjon. Det er prestasjoner i kamper det til slutt alltid vil handle om, og det å spille på et 2erlag bli aldri det samme. Presset blir annerledes, flere spillere er fort umotiverte for å spille på et toerlag, og det har som regel heller ikke så mye å si om man vinner eller taper. Dessuten havner du fort mellom barken og veden i en slik situasjon også i treningshverdagen. 

Men mine tanker om dette har som utgangspunkt at den enkelte spiller får en god og utfordrende trenings- og kamphverdag i egen klubb. Det er det de lokale klubbene forbedre- legge til rette for gode treninger, nok trening, ja rett og slett et godt nok tilbud. Det skal vi forsøke å få til i Sandved. 


Hvordan skal A-laget bidra til å understreke at Sandved er en "kvalitetsklubb"?

Spillere og trenere skal være gode forbilder for de yngre lagene. Både hvordan man opptrer på banen, utenfor banen eller på dugnad. Så må de som spiller på A-laget ta godt i mot de unge og ambisiøse spillerne som eventuelt kommer opp i a-troppen. 


Hvordan synliggjøre at A-laget er klubbens flaggskip for de yngre spillerne i Sandved?

Dette er utfordrende. For eksempel trener A-laget kl.20 når de yngre spillerne som regel ikke er på banen. Men forhåpentligvis kan et godt treningsmiljø, gode resultater være med på å synliggjøre klubbens flaggskip. 


Hvordan gjøre det enklere for klubbens egne spillere å ta steget fra junior til senior?

Viktig for a-lagstrenere å følge med på hva som skjer i ungdomsavdelingen, spesielt på juniorlag og 15-16 år. Er det spillere der som trenger bedre matching, for eksempel i form av a-lagsspill, må vi legge til rette for det. Her må vi som er involvert sørge for godt samarbeid og god kommunikasjon med juniortrener og guttelagstrener. 

Fra klubbens side er det viktig å legge til rette for god kompetanse på trenersiden, for eksempel med veiledning/utdanning av foreldretrenere. I tillegg må klubben etter beste evne planlegge treningstider slik at de beste juniorene kan trene både med juniorlag og A-lag samme uke. Det skal være mulig å få et godt treningsmiljø både på kvalitet, men også at de får nok treninger.  


Hvordan skal klubben lykkes med å få tilbake spillere som prøver seg i SU, men som ikke kommer gjennom nåløyet der?

Med fare for å gjenta meg selv, men klarer vi å få til godt treningsmiljø og godt miljø tror jeg Sandved vil være svært attraktivt for spillere som ikke når opp i Sulf. Enten om de ønsker å satse videre, eller om de bare ønsker å spille på et ok nivå. 


0 Kommentar

Nytt trenerteam på A-lag herrer

Postet av Sandved Idrettslag den 8. Feb 2019

Før 2019 sesongen har klubbens A-lag fått ett helt nytt trenerteam. Inn har vi fått to gamle bekjentskap i Tallak Uberg Nærland og Andreas Westlye, og i tillegg ett nytt fjes i Njål Varhaug Sandnes.  Vi har jo lyst å bli bedre kjent med dem, så tar vi en liten presentasjonsrunde.


La oss starte med Tallak.

Navn: Tallak Uberg Nærland

Alder: 42

Yrke: Lærer

Tidligere klubber som spiller: Viking, Sandved, Sandnes Ulf, Hana, Sandviken og Fana

Tidligere klubber som trener: Sandnes Ulf jr, Hana og Klepp.


Hva føler du nå? 

En aldri så liten optimisme om at Sandved IL er på riktig vei, både A-laget og klubben generelt. Veldig godt fornøyd med å ha fått med Njål og Andreas i trenerteamet og synes at spillergruppen ser bra ut. Siden du spør om følelser, så er jeg veldig glad i byens beste støtteapparat bestående av Ingve og Oli Skjæveland  :-)


Hvilket forhold har du til Sandved IL fra før? 

Det er barndomsklubben og jeg bodde nærmest på den gamle og humpete grusbanen. Bruker alltid denne oppveksten til å skylde på manglende dribleferdigheter.


Hvor bør ambisjonsnivået for A-laget til Sandved legges, på kort og lang sikt?

Med tanke på hvor stor bydelen er og hvor gode rammer vi nå har, så skal A-laget minst opp til 4.divisjon. På kort sikt er det et mål allerede i år.


Hvilke ambisjoner har du som trener?

Bidra til et godt fungerende fellesskap hvor spillerne trives og trekker i samme retning. Sørge for at vi når våre sportslige målsetninger.


Hvordan ønsker dere at Sandved skal spille? 

Offensiv fotball med et tydelig mønster for hvordan vi skal spille. Mye bevegelse og knallhard jobbing for gjenvinning av ball.


Hva kan Sandved gjøre for de unge spillerne med aller størst ambisjoner? Hvor lenge bør en slik spiller bli i klubben?

Vi må legge til rette for at disse spillerne får nok treningsøkter og at de blir matchet på høyt nok nivå. En slik type spiller har ingenting å tape på å bli i Sandved til han er blant de beste på A-laget. Da hjelper vi ham gladelig til en større klubb dersom ambisjonsnivået strekker seg lenger.


Hvordan skal A-laget bidra til å understreke at Sandved er en "kvalitetsklubb"?

Vi må gå foran med gode holdninger, god treningskultur og heve det sportslige nivået.


Hvordan synliggjøre at A-laget er klubbens flaggskip for de yngre spillerne i Sandved?

Trenerteamet både bør og ønsker å besøke og delta på treninger til de aldersbestemte lagene. I tillegg skal spillerne bidra på fotballskolen. I tillegg bør vi prøve å få flere med Sandved-hjerte til å se på kampene våre.


Hvordan gjøre det enklere for klubbens egne spillere å ta steget fra junior til senior?

Det er vi i grunnen godt i gang med. Nesten halvparten av de vi har på trening er juniorer. Det er viktig at juniorene får trent nok og med begge lag. For de juniorene som satser blir spranget lite og veien kort før man spiller A-kamper.


Hvordan skal klubben lykkes med å få tilbake spillere som prøver seg i SU, men som ikke kommer gjennom nåløyet der?

Det viktigste er at Sandved IL fremstår som et fristende alternativ. I de senere år har klubber som Hana, Austrått og Ganddal hatt bedre sportslige tilbud, men dette er vi i ferd med å utlikne. Som eneste breddeklubb har vi nå et luksusproblem med for mange på trening! Det skal være naturlig å returnere til Sandved når nåløyet blir for trangt oppe på Trones.


Ingve er godt fornøyd med å få Sandvedguttene Andreas og Tallak som trenere.


0 Kommentar

Levert avIdrettenOnline