Spillende trener - Andreas Westlye

Postet av Sandved Idrettslag den 11. Feb 2019

Med ujevne mellomrom, så oppfostrer Sandved IL elitespillere, både på jentesiden og guttesiden. Rune Stakkeland, Bjørn Berland og Lene Espedal er noen av de som har spilt på høyest nivå de siste 20 årene.

Andreas Westlye er siste toppseriespiller fra Sandved som har valgt å trappe ned, og endelig klar til å spille a-lagskamper for barndomsklubben sin. Han kommer nå fra Vidar, hvor han var kaptein, og spilte i Eliteserien med Sandnes Ulf. I følge Bjørnar Holmvik, holder han fortsatt Eliteserienivå.

I tillegg til å spille, er han med i trenerteamet, sammen med Tallak og Njål.


La oss nå ta en liten prat med Andreas, og høre hans tanker om Sandved IL.Navn: Andreas Haukland Westlye

Alder: 32

Yrke: Advokat

Tidligere klubber som spiller: Sandved, Sandnes Ulf, Vidar FK

Tidligere klubber som trener: Bylag for hjemløse


Hva føler du nå? 

Klar for å fokusere på arbeidsoppgavene, ta en kamp om gangen, ballen er rund, stafett er stafett

Hvilket forhold har dere til Sandved IL fra før?

Født og oppvokst på Sandved, brukt mye tid på grus og gressbane, ble ofte jaget bort fra gressbanen som guttunge når den ikke skulle brukes. 


Hvor bør ambisjonsnivået for A-laget til Sandved legges, på kort og lang sikt? 

Målsettingen bør være å skape en god treningskultur og et godt miljø, så vil resultatene komme. Etter min oppfatning bør flere spillere på Sandnes Ulf komme fra de lokale klubbene i området, og da kan selvsagt Sandved være en av disse klubbene. Rent sportslig bør klubben være i 4. divisjon etter min oppfatning. 


Hvilke ambisjoner har dere som trenere?

Jeg har i utgangspunktet ingen egne ambisjoner som trener, annet  å utgjøre en positiv forskjell for barndomsklubben. Tanken var vel heller ikke at jeg skulle være med i trenerteamet, men så ble det slik likevel. Jeg har i flere år snakket med Tallak om at vi på et tidspunkt ønsket å bidra for barndomsklubben, så da er det ekstra kjekt at vi fikk det til. I tillegg kjekt å ha med Njål i teamet. 


Hvordan ønsker dere at Sandved skal spille?

Vi ønsker at Sandved skal spille en offensiv fotball, kall det gjerne positiv fotball. Vi ønsker å fremheve/fokusere på spilleglede, engasjement og entusiasme. 


Hva kan Sandved gjøre for de unge spillerne med aller størst ambisjoner? Hvor lenge bør en slik spiller bli i klubben?

Etter min oppfatning kan Sandved være et godt alternativ for unge spillere med ambisjoner, men det kommer selvsagt an på tilbudet til den enkelte spiller. 

Spørsmålet om hvor lenge en spiller bør bli i en klubb er det et veldig interessant og kompleks spørsmål, og det finnes ikke et fasitsvar. Men generelt sett er jeg av den oppfatning at for mange unge spillere forlater bydelsklubbene for tidlig. For mange er det for fristende å spille i det som gjerne er regionens fotballflaggskip, når de gjerne har et vel så godt alternativ i klubben sin, om ikke bedre. 

For eksempel vil det etter min mening være mye bedre å spille A-lagsfotball i fjerde divisjon for Sandved enn å spille juniorfotball i Viking eller Sandnes Ulf. Det vil også ofte være bedre å spille A-lagsfotball i sin egen klubb, fremfor å spille på et rekrutteringslag/toerlag i samme divisjon. Det er prestasjoner i kamper det til slutt alltid vil handle om, og det å spille på et 2erlag bli aldri det samme. Presset blir annerledes, flere spillere er fort umotiverte for å spille på et toerlag, og det har som regel heller ikke så mye å si om man vinner eller taper. Dessuten havner du fort mellom barken og veden i en slik situasjon også i treningshverdagen. 

Men mine tanker om dette har som utgangspunkt at den enkelte spiller får en god og utfordrende trenings- og kamphverdag i egen klubb. Det er det de lokale klubbene forbedre- legge til rette for gode treninger, nok trening, ja rett og slett et godt nok tilbud. Det skal vi forsøke å få til i Sandved. 


Hvordan skal A-laget bidra til å understreke at Sandved er en "kvalitetsklubb"?

Spillere og trenere skal være gode forbilder for de yngre lagene. Både hvordan man opptrer på banen, utenfor banen eller på dugnad. Så må de som spiller på A-laget ta godt i mot de unge og ambisiøse spillerne som eventuelt kommer opp i a-troppen. 


Hvordan synliggjøre at A-laget er klubbens flaggskip for de yngre spillerne i Sandved?

Dette er utfordrende. For eksempel trener A-laget kl.20 når de yngre spillerne som regel ikke er på banen. Men forhåpentligvis kan et godt treningsmiljø, gode resultater være med på å synliggjøre klubbens flaggskip. 


Hvordan gjøre det enklere for klubbens egne spillere å ta steget fra junior til senior?

Viktig for a-lagstrenere å følge med på hva som skjer i ungdomsavdelingen, spesielt på juniorlag og 15-16 år. Er det spillere der som trenger bedre matching, for eksempel i form av a-lagsspill, må vi legge til rette for det. Her må vi som er involvert sørge for godt samarbeid og god kommunikasjon med juniortrener og guttelagstrener. 

Fra klubbens side er det viktig å legge til rette for god kompetanse på trenersiden, for eksempel med veiledning/utdanning av foreldretrenere. I tillegg må klubben etter beste evne planlegge treningstider slik at de beste juniorene kan trene både med juniorlag og A-lag samme uke. Det skal være mulig å få et godt treningsmiljø både på kvalitet, men også at de får nok treninger.  


Hvordan skal klubben lykkes med å få tilbake spillere som prøver seg i SU, men som ikke kommer gjennom nåløyet der?

Med fare for å gjenta meg selv, men klarer vi å få til godt treningsmiljø og godt miljø tror jeg Sandved vil være svært attraktivt for spillere som ikke når opp i Sulf. Enten om de ønsker å satse videre, eller om de bare ønsker å spille på et ok nivå. 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.