Yngstemann i trenerteamet

Postet av Sandved Idrettslag den 22. Feb 2019

Da var det tid for en presentasjon av sistemann, og yngstemann, i trenerteamet, Utdannet fra Norges idrettshøyskole, har nå Stangelandgutten Njål tatt fatt på trener- (og spiller) karrieren i Sandved, og skal forhåpetligvis bidra i mange år fremover. Vi feirer seieren mot Ganddal i går, men en liten "hei, hva tenker du nå" runde.

Navn: Njål Varhaug Sandnes

Alder: 27

Yrke: Lærer på Gand VGS

Tidligere klubber som spiller: Sandnes Ulf, Hana IL, Tasta IL, Norges Idrettshøyskole IL 

Tidligere klubber som trener: Korsvoll IL akademilag, Korsvoll IL G14


Hva føler du nå?

Først og fremst veldig spent, men også utrolig optimistisk bare to uker ut i februar. Kjekt å se så mange gode spillere, og oppleve et så godt miljø på feltet og i garderoben. 


Hvilket forhold har du til Sandved IL fra før?

Som Ulf-gutt fra Stangeland har alltid Sandved vært den store konkurrenten, spesielt i barnefotballen. På ungdomsskolen fikk jeg mange gode venner blant de man lenge hadde sett på som rivaler. Gressbanene på Sandved var ofte samlingspunkt for fotball i helgene, jeg har mange gode minner derfra. 


Hvor bør ambisjonsnivået for A-laget til Sandved legges, på kort og lang sikt?

Ut i fra det jeg har sett på treningene så langt i år bør ambisjonene være om å kjempe helt i toppen av vår divisjon, aller helst om den øverste plasseringen. Ambisjonene på lang sikt bør være å bygge opp en stabilitet rundt A-laget som gjør at yngre spillere på jr og ungdomsslagene vet at de har et godt alternativ når de blir seniorspillere. Et langsiktig mål bør også være å at Sandved skal være et stabilt og godt 4. divisjonslag. 


Hvilke ambisjoner har du som trenere?

Jeg har personlig ingen spesielle mål innen trenergjerningen, men jeg utrolig glad idretten vi driver med så når Tallak spurte om dette var noe jeg kunne tenke meg å være med på nølte jeg ikke med å si ja. I forhold til det som starter på Sandved nå har jeg ambisjoner om å kunne bruke erfaringene jeg har fra tiden min som spiller, og kunnskap fra studiene mine innen idrett til noe positivt for klubben. Jeg har ambisjoner om å være med på å skape en givende treningshverdag der vi skal ha det gøy, men samtidig legge til rette for at alle skal kunne utvikle seg som fotballspillere. 


Hvordan ønsker du at Sandved skal spille?

Jeg håper vi klarer å spille offensiv og kjekk fotball med masse bevegelse. Håper spesielt at vi klarer å spille med felles forståelse for hva vi ønsker å gjøre og at spillerne hjelper hverandre og spiller hverandre gode, da blir det et kjekt år med fotball.


Hva kan Sandved gjøre for de unge spillerne med aller størst ambisjoner? Hvor lenge bør en slik spiller bli i klubben?

Jeg tror at Sandved kan gjøre mye for unge spillere med store ambisjoner. Slik det ser ut nå virker det som om at de unge har gode tilbud på ungdomssiden. Når de etterhvert nærmer seg jr. aldrer er det klart at det kan bli aktuelt å være med i en A-lagstropp. Det er jo i denne alderen  de vanskeligste valgene må tas dersom man har ambisjoner, personlig tror jeg man kan ha like god utvikling med å trene og spille kamper med et A-lag i 4. divisjon som på et godt jr. lag og kanskje få noen innhopp på et 2. lag. Jeg syns Andreas oppsummerer problematikken rundt 2.-lagsfotball veldig godt. 


Når det gjelder hvor lenge en slik spiller bør bli i klubben er jeg også veldig enig med Andreas i at det kommer an på mange faktorer. Min mening er at dersom en spiller utvikler seg og stadig tar steg videre der den er, ser jeg ikke helt poenget i å flytte på seg, man vet jo ikke helt hvordan ting vil bli i den nye klubben man går til. Dersom man etterhvert føler at man har tatt de stegene man kan ta, er det kanskje på tide å se seg rundt etter nye og større utfordringer.


Hvordan skal A-laget bidra til å understreke at Sandved er en "kvalitetsklubb"?

A-laget må gå foran som gode forbilder med å vise gode holdninger og handlinger både på og utenfor banen. Sportslig vil forhåpentligvis et A-lag på et høyere nivå skape ringvirkninger "nedover" i klubben i form av engasjement og positivisme rundt klubben generelt og det sportslige spesielt. 


Hvordan synliggjøre at A-laget er klubbens flaggskip for de yngre spillerne i Sandved?

Jeg tror at A-laget kan bli mer synlige ved å vise oss på fotballskoler og andre arrangementer og å vise interesse for de yngre lagene. Uavhengig av hvilken divisjon A-laget er i, tror jeg at det er stas for de yngre å at vi viser interesse for dem og det de holder på med. Vi som trenere har nok et ekstra ansvar her, vi har allerede snakket om at vi burde ta en tur innom treningene til de eldste ungdomslagene. Dersom det blir godt mottatt er det kanskje noe vi kan vurdere for de yngre lagene også.


Hvordan gjøre det enklere for klubbens egne spillere å ta steget fra junior til senior?

Dette havner litt under det jeg nevnte i sted. Jeg tror at kommunikasjon og tettere samarbeid mellom seniorlager og juniorlaget er avgjørende for at det skal bli lettere for juniorene. Et tettere samarbeid kan blant annet dreie seg om at vi prøver å spille noen av de samme systemene på jr. og sr. og at vi har fokus på og øver på de samme momentene. Hospitering for dem som snart er gode nok, og et tilbud om å trene med A-laget for dem som er gode nok er også tiltak.  


Hvordan skal klubben lykkes med å få tilbake spillere som prøver seg i SU, men som ikke kommer gjennom nåløyet der?

Dette har jeg også vært inne på tidligere, dersom vi klarer å skape et stabilt 4. divisjonslag der vi klarer å ha fokus på både å ha det gøy og å utvikle oss som fotballspillere tror jeg vi kan være attraktive for mange. Jeg mener det er mulig å få til begge deler, og da vil vi være aktuelle for både de som ønsker å fortsette med fotball som en hobby og de som ønsker å satse videre. 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.